De Poolse kunstenaar Wojciech Kolacz is bijna klaar met een hele grote muurschildering in Breda. Het kunstwerk verwijst naar de bevrijding van Breda in 1944 door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek.

De muurschildering op de zijgevel van het oude belastingkantoor.

Wojciech komt uit Wroclaw, de Poolse zusterstad van Breda. De Blind Walls Gallery heeft hem uitgenodigd in Breda een muurschildering te maken over de bevrijding van de stad. De Blind Walls Gallery is inmiddels verantwoordelijk voor bijna honderd muurschilderingen in Breda die vaak te maken hebben met de geschiedenis van de plek waar ze zijn geschilderd.

Het meisje links op de schildering heet Ria en is inmiddels 91.

Wojciechs ontwerp is gebaseerd op een beroemde foto uit 1944 waarop twee Bredase meisjes teksten op een Poolse tank schrijven. Het meisje links op de schildering heet Ria en leeft nog: ze is inmiddels 91 en woont nog in Breda.

 

De bekende foto van twee Bredase meisjes en een Poolse tank.

27 meter hoog
Als alles goed gaat is Ria er zaterdagochtend ook bij als de muurschildering van Wojciech wordt onthuld. Bredanaars zijn inmiddels wel wat gewend als het om muurschilderingen gaat. Maar de nieuwste aanwinst, op de zijkant van het oude belastingkantoor, is met een hoogte van 27 meter de grootste tot nu toe.

Wojciech werkt aan de grootste muurschildering van Breda.