Zanger Guus Meeuwis sprak woensdagavond 11 september bij de 75e herdenking van de Brabantse gesneuvelden in de St. Willibrorduskerk in Waalre. De opa van de zanger heeft de Tweede Wereldoorlog van heel dichtbij meegemaakt en heeft zijn gezin lang moeten missen.

“Als je weet wat hij heeft doorgemaakt, dan zing ik terecht dat ik eigenlijk nooit last van heimwee heb gehad", zei Guus. "Hij had een hartverscheurende heimwee naar zijn lieve vrouw en kinderen. Mijn opa miste zomaar een paar jaar van hun kleine leven.”

 

Werken in Duitsland
De Roosendaalse opa van Guus begon de oorlog als sergeant in Ochten aan de Waal en moest de laatste twee jaar van de oorlog als krijgsgevangene werken in Duitsland. “Hij verbleef twee jaar achter prikkeldraad.”

“Mijn opa sprak nooit over de oorlog.” Guus vindt het belangrijk dat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog 75 jaar later nog steeds levend blijft. “Om vrede te bewaren zal er altijd gesproken moeten worden.”

De herdenking in Waalre was voor de 75e keer. Het is een van de oudste en de enige provinciale herdenking van ons land . Er wordt stil gestaan bij de dood van meer dan 2113 militairen en verzetsmensen die sneuvelden sinds 1940 maar ook in vredesmissies. Het aantal namen is de voorbije jaren fors gestegen dankzij nieuw onderzoek. Een digitale eregalerij met foto's vult de houten namenplaquettes aan in de oude kerk van Waalre.